Головна » Файли » Розвиток менеджменту та маркетингу в аграрному секторі економіки України |
Позиціонування товару на ринку хліба та хлібобулочних виробів
10.04.2018, 19:15 | |
Назва секції: Розвиток менеджменту та маркетингу в аграрному секторі економіки України. ПОЗИЦІОНУВАННЯ ТОВАРУ НА РИНКУ ХЛІБА ТА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ. Остапченко А.О., студентка Національний університет біоресурсів і природокористування України Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент Бабічева О.І. Ключові слова: Позиціювання; ринок хліба; споживачі, дієтична продукція. Вступ. Позиціювання – це дії, спрямовані на формування сприйняття споживачами певного товару відносно товарів-конкурентів за тими перевагами, які вони можуть отримати[1]. На конкурентному ринку саме вдале позиціонування товару разом з адекватною ціною забезпечують прийняття споживачем рішення про купівлю. Виклад основного матеріалу. Хлібопекарська галузь відіграє значну соціальну і стратегічну роль у житті суспільства. У сумарному обсязі продукції харчової промисловості України вона займає одне із провідних місць, а частка хлібопродуктів у раціоні населення України складає 12-15%, що підтверджує їх статус як основного продукту харчування[2]. Проте останні роки в Україні спостерігається стійка тенденція скорочення споживання хліба та хлібобулочних продуктів. За даними статистичних обстежень домогосподарств Державної служби статистики України споживання хліба і хлібних продуктів в 2013 році знизилось порівняно з 2010 роком на 3,3% (з 9,3 до 9,0 кг в місяць), а до 2016 року зменшилось ще на 7,8% ( до 8,3 кг в місяць) [3]. І якщо ще в 2013 році споживання хлібних продуктів перевищувало раціональну норму рекомендовану МОЗ України на 7,3% [4], то в 2016 році його рівень склав вже 98,6% норми. На фоні скорочення чисельності населення (за останні чотири роки воно зменшилось на 2,9 млн осіб) та зростаючої конкуренції альтернативних промисловості каналів постачання хлібобулочних виробів (за оцінками частка хлібобулочних виробів промислового виробництва в загальному споживанні хліба і хлібопродуктів в 2014 становила 23,3%) це створює нові загрози зменшення обсягів промислового виробництва. Однією з причин скорочення споживання хліба є популяризація здорового способу життя та модної боротьби з вагою, що поширюють негативне ставлення до хліба, як висококалорійного некорисного продукту. Зважаючи на сучасні реалії життя, коли активно рекламується здоровий спосіб життя, частина населення все ж змінює власні харчові пріоритети і відмовляється від традиційних сортів хліба та обмежує його споживання. Зростання сегменту, що піклується про здоров’я, вимагає від хлібовиробників визначення потреб цього сегменту, створення і позиціонування для нього нової товарної лінії хліба. Концепція позиціонування полягає у створенні та підтримці відчутних різниць, що будуть помічені й оцінені клієнтами, з якими компанія хотіла б розвивати довгострокові відносини. Отже, через позиціонування відображаються основні властивості і якість товару; проблеми, які вирішує товар; аудиторія, для якої призначений товар. Позиціонування починається з вибору критеріїв. Це можуть бути споживчі ознаки товару, його відмінні риси по відношенню до певного товару-конкуренту, переваги, пропоновані товаром та ін.[5]. Хлібопекарським підприємствам України слід направити свої потужності на розширення асортиментної лінії дієтичних сортів хліба, а саме впровадження у виробництво Біохліба, який на сьогодні є найкориснішою та найперспективнішою продукцією ринку хлібобулочної продукції та розробки для цьому товару ефективної системи просування. Біохліб – це без дріжджовий хліб, який виготовляється на заквасці. Позиціонувати даний продукт доречно за особливими якостями, а саме за тим, що даний хліб не шкодить здоров’ю споживача, є низькокалорійним і дає змогу організму отримати всі необхідні вітаміни і мінеральні речовини, які містяться в хлібі. Аналіз показав, що цільова аудиторія дієтичного біохліба має такі характеристики: вік - від 20 до 50 років; мотивація – здоровий спосіб харчування; понад 65% споживачів даної продукції мають середній і вище середнього дохід; проживають у Києві, в містах з мільйонним населенням, обласних центрах Висновки. Популярність здорового способу життя зростає з кожним днем все більше та висуває нові вимоги до якості і характеристик хлібобулочних виробів. Ринок хліба потребує виробництва корисного дієтичного сорту хліба. Але в умовах сучасного ринку недостатньо зробити хороший товар, визначити йому ціну і вивести на ринок. Для успішного існування його на ринку необхідно визначити цільовий сегмент, критерії позиціонування та оптимальні заходи просування товару . Список використаної літератури: Бутенко Н.В. Основи маркетингу: навчальний посібник / Н.В. Бутенко. – К. : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2004. – 140 с. Бокій О.В. Споживання хліба і хлібопродуктів та купівельна спроможність населення України // Економіка АПК. – 2016. – № 1. – С. 48–55. Державний комітет статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/ Звіт про стан продовольчої безпеки у 2013 році [Електронний ресурс] – Режим доступу: www.me.gov.ua/Documents/Download?id=c06d7392 Сучасні маркетингові методи та інструменти в діяльності підприємства аграрного сектору: монографія/ за заг. ред. Я.С. Ларіної − К.: Компрінт, 2016. – 450 с. | |
Категорія: Розвиток менеджменту та маркетингу в аграрному секторі економіки України | |
Переглядів: 670 | Завантажень: 1 |
Всього коментарів: 0 | |