Назва секції: Конкурентоспроможна аграрна економіка України: інтелектуальна та ресурсно-інформаційна підтримка
СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА
Мірзоєв Т.Д.1*, студент, Мірзоєва Т.В., кандидат економічних наук*
1Національний університет біоресурсів і природокористування України
Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент Мірзоєва Т.В.
Ключові слова: рослинництво, тваринництво, врожайність, валова продукція, рентабельність.
Вступ. Найважливішою ланкою АПК, другою важливою галуззю матеріального виробництва України є її високоінтенсивне, багатогалузеве сільське господарство. В структурі сільського господарства виділяють дві основні галузі – рослинництво й тваринництво, розвиток яких значною мірою впливає на конкурентоспроможність аграрної економіки держави.
Виклад основного матеріалу. Дані Державного комітету статистики свідчать про позитивну динаміку валових зборів і врожайності основних сільськогосподарських культур у всіх категоріях господарств.
Так, у період із 2010 по 2016 р. виробництво зернових і зернобобових культур збільшилося в Україні на 68,3%, буряку цукрового – на 1,9%, соняшнику – на 101,2%, картоплі – на 16,3%, овочевих культур – на 15,9%, плодових і ягідних культур – на 14,% [2].
В останні роки в Україні зростає врожайність майже всіх основних сільськогосподарських культур. Наприклад, протягом 2010-2016 рр. врожайність зернових і зернобобових культур зросла на 71,4%, буряку цукрового – на 72,8%, соняшнику – на 49,3%, картоплі – на 25,8%, овочевих культур – на 21,3%, плодово-ягідних культур – на 30,3%.
У 2016 році, встановлено рекордні показники за історію незалежної України з урожайності пшениці (42,1 ц/га), жита (27,3 ц/га), кукурудзи (66,0 ц/га) та гороху (31,3 ц/га) [1]. Загалом, згідно огляду світового ринку пшениці, який міністерство сільського господарства США опублікувало в 2016 р., врожайність пшениці в Україні протягом останніх десятиліть зростала вибуховими темпами. Так, темпи зростання врожайності української пшениці за останні 20 років дали приріст в 44%, що вивело нашу країну в трійку світових лідерів – на друге місце після ЄС [3]. У середньому, за двадцять останніх років урожайність пшениці, кукурудзи та ячменю в Україні зросла на 69%.
Головна зернова культура в Україні – озима пшениця. Нею засівають понад 6,5 млн га ріллі. Середня врожайність озимої пшениці протягом 2010-2016 рр. – 38,8 ц/га, середньорічний збір – приблизно 25 млн т. На пшеницю загалом 2015-го та 2016 рр. припадало 44% та 43% відповідно в структурі посівів зернових в Україні. Наразі ці показники мають тенденцію до зростання.
Серед технічних культур найбільш популярними є олійні: соняшник, соя та ріпак. Приріст площ під цими культурами з 2000 року склав 206,7%. На сьогодні технічні культури займають 8,6 млн га або 32,3%. У цій групі спостерігаються також різні тенденції. Так, соняшник, займаючи лідируючі позиції протягом усіх років, стабільно висівається на площі понад 5 млн га і в 2016 році досяг відмітки 5,9 млн га; значно зріс інтерес аграріїв до сої – посівні площі 2015-2016 рр. коливалися в межах 1,8-2,1 млн га; кардинально змінилася ситуація з ріпаком – у 2016 році під ним було засіяно лише 0,5 млн га, хоча ще 2014 року показник становив 1,8 млн га; в той же час перервалася негативна тенденція зі скорочення площ під цукровими буряками – порівняно з 2015 роком посіви підвищилися на 23,1 % і склали 0,3 млн га.
Врожайність основних олійних культур (соняшник, соя і ріпак) зросла з 1995 року по 2016 в середньому на 128%. Саме це стало стимулом для інвестицій в переробну галузь України і для виходу на нові світові ринки.
Як свідчить аналіз статистичної інформації, протягом 2010-2016 рр. середні ціни реалізації зернових і зернобобових збільшилися в 3 рази – з 1122,2 тис грн до 3414,0 за тонну. Зросли в 2,9 рази реалізаційні ціни на олійні культури, на 77,3% на цукрові буряки, на 23,5% на картоплю, на 57,7% на овочі загалом і на 118,8% на овочі закритого ґрунту, а ціни на плоди та ягоди в період із 2010 по 2016 рік збільшилися в 7 разів. Тобто в Україні ціни на продукцію рослинництва, як і на всі інші товари вітчизняних виробників, характеризуються тенденцією до зростання.
Критеріальним показником ефективності будь-якого виду діяльності і, в тому числі, рослинництва, є рівень рентабельності. Протягом 2010-2016 рр. рентабельність виробництва зерна збільшилася на 23,9 п.п. з 13,9 до 37,8%, а цукрових буряків – на 7,6 п.п. або з 16,7% до 24,3%.
У той же час, зменшилася рентабельність виробництва соняшнику та овочів відкритого грунту – на 1,7 та 3,8 п.п. відповідно. А виробництво картоплі на кінець досліджуваного періоду взагалі стало збитковим.
Поряд із рослинництвом вагоме місце в сфері сільськогосподарського виробництва займає галузь тваринництва. Як свідчать статистичні дослідження, в Україні останні 25 років поступово скорочується поголів”я худоби, знижуються обсяги виробництва, більшість аграрних формувань галузі збиткові, відбувається нерівномірний розвиток усіх представників переробної промисловості, спостерігається низька платоспроможність населення тощо. Відбувається це на фоні значного недоспоживання середньостатистичним українем молока, м’яса, яєць та інших продуктів тваринництва.
Як свідчать дані органів державної статистики, поголів’я основних видів худоби катастрофічно знижується, навіть якщо за базу порівняння брати 2000 рік, а не 1990 рік, як це традиційно прийнято. Зокрема, в 2000 році в усіх категоріях господарств налічувалося 9,4 млн голів ВРХ (у т.ч. корів – 4,9 млн голів), 7,6 млн голів свиней, 1,9 млн голів овець і кіз. До кінця 2016 року поголів’я зменшилося відповідно до рівня 3,7 (2,1); 6,7 та 1,3 млн голів. Загальний спад за період 2000-2016 рр. можна оцінити наступним чином: ВРХ – мінус 61% (корови – мінус 57%; свині – мінус 12,5%; вівці та кози – мінус 30%).
У період із 1990 по 2016 рр. виробництво валової продукції сільського господарства (у постійних цінах 2010 р.) скоротилось на 15,4 % (з 282774,2 до 239369,5 млн. грн.), причому обсяг продукції рослинництва зріс на 16 %, тваринництва знизився – на 48,3 %. Із 2000 до 2016 рр. виробництво валової продукції с.г. зросло на 66%, причому обсяг продукції рослинництва зріс на 91%, а тваринництва – на 27%. Стабільне зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства спостерігалося з 2009 року по 2014.
Аналіз динаміки валової продукції сільського господарства України (табл. 1) свідчить, що протягом 2010-2016 рр. її вартість збільшилася на 74779,7 млн грн або на 38,4%.
Таблиця 1
Валова продукція сільського господарства України
Роки Валова продукція, млн. грн. У тому числі Питома вага рослинництва у валовій продукції, % Питома вага тваринництва у валовій продукції, %
валова продукція рослинництва валова продукція тваринництва
2010 194886,5 124554,1 70332,4 63,9 36,1
2011 233696,3 162436,4 71259,9 69,5 30,5
2012 223254,8 149233,4 74021,4 66,8 33,2
2013 252859,1 175895,2 76963,8 69,6 30,4
2014* 252924,4 177443,5 75480,9 70,2 29,8
2015* 264821,1 179252,3 76482,3 70,6 29,4
2016* 269666,2 182353,3 77556,5 72,1 27,9
2016 у %
до 2010 138,4 146,4 110,3 х х
* Без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.
Результати. Загалом, протягом 2010-2016 рр. вартість валової продукції рослинництва збільшилася на 57799,2 млн грн або на 46%, а вартість валової продукції тваринництва – на 7224,1 млн грн або на 10,3%.
Висновки. Таким чином, аналіз статистичних даних свідчить, що традиційно більшість української агропродукції це товари рослинництва, тому подальші дослідження доцільно спрямовувати на розвиток тваринництва.
Список використаної літератури:
1. Давидович А.Є. Аналіз розвитку агропродовольчого сектору України [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://ape.fmm.kpi.ua
2. Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua
3. За 20 років середня врожайність пшениці в Україні зросла на 44% [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://agronews.ua/node/71051
|